Ambachtelijk schoenmaken

AMBACHTELIJK SCHOENMAKEN - 3 jaar

Heb je de ambitie om professioneel maatschoenmaker te worden? Wil je schoenen ontwerpen en zoek je verdieping? Of houd je van het ambacht en wil je ‘gewoon’ leren hoe je schoenen maakt? Dan is AMBACHTELIJK SCHOENMAKEN jouw cursus!

AMBACHTELIJK SCHOENMAKEN is een intensieve cursus waarin je alle aspecten van het schoenmaken leert. Je leert alles over het op maat maken van bestaande leesten, patronen maken en het gebruik van verschillende materialen en oefent iedere week je skills in het handmatig maken van de verschillende modellen en maakwijzen van schoenen.

Covid-19
Volgens de anderhalve meter veiligheidseisen kunnen er in de studio waar de lessen worden gegeven maximaal 6 veilige werkplekken worden gerealiseerd. Per cursusjaar zijn er 33 lesdagen die om de week afwisselend in de studio en thuis worden gevolgd. Om thuiswerken mogelijk te maken is nieuw lesmateriaal ontwikkeld. Het betreft een duidelijk stappenplan van alle handelingen en wordt voorafgaand per model in boekvorm aangeboden. Op de lesdagen in de studio wordt er klassikaal lesgegeven en worden alle werkzaamheden uitgevoerd waarbij het gebruik van de machines noodzakelijk is. Op de thuiswerkdagen kunnen met behulp van het lesmateriaal in boekvorm de werkzaamheden met handgereedschappen thuis worden uitgevoerd. Ter aanvulling op dit lesmateriaal is er exclusief voor cursisten een Instagram account aangemaakt met tutorials. Als er desondanks nog vragen zijn kunnen die via Whatsapp worden gesteld. Je krijgt dus om de week les in een kleine groep van minimaal 4 tot maximaal 6 deelnemers, wat garant staat voor veel persoonlijke aandacht tijdens de lesdagen in de studio.

Programma
Deze cursus duurt maximaal 3 jaar en is opgebouwd in modules van 1 jaar. De modules worden aangeboden op maandagen, dinsdagen, donderdagen en vrijdagen. Afhankelijk van de cursusdag begin je met module A of B.

Module A – herenschoenen: Derby, Oxford, en Sneaker High Cut met kuipzool.
Module B – damesschoenen: Ritslaars, Rijglaars en Pump.
Module 3e jaar – Instaplaars, Slingback, Chelsea, Model naar keuze met sleehak, Runner met EVA opbouwzool en een vrije opdracht.

Programma seizoen 2021/2022:
Maandag: Module B Damesschoenen/Herenschoenen
Dinsdag: Module A Damesschoenen/Herenschoenen
Donderdag: Module B Damesschoenen/Herenschoenen
Vrijdag: Module A Damesschoenen/Herenschoenen

Iedere module wordt afgesloten met een certificaat van deelname.

Gedurende 3 jaar maak je 12 paar verschillende schoenen in de meest voorkomende klassieke modellen. Na het volgen van deze cursus ben je in staat om voor iedereen schoenen te maken.

> Voor wie?
Ervaring is niet vereist, ruimtelijk inzicht is een handige eigenschap.
> Aantal deelnemers
Je krijgt les in een groep met minimaal 4 en maximaal 6 cursisten.
> Duur
De cursus is opgezet als driejarige cursus en bestaat uit 3 modules.
Per jaar volg je een module die bestaat uit 33 dagen. Dit is een vaste dag per week. (Vakanties worden gepland met respect voor alle regio’s)
De lessen beginnen om 09.00 uur en duren tot 17:00 uur, met een lunchpauze van een half uur.

> Studiebelasting
De cursus is zo opgezet dat je binnen de vaste lesdagen de cursusdoelen kunt halen. De lessen worden om de week afwisselend in de studio en thuis gevolgd. Je bent niet verplicht om naast de cursusdag thuis aan de opdrachten te werken, maar het mag natuurlijk wel.

> Dagen (startdata 2022)
MAANDAG (start 5 september 2022): module B – damesschoenen
Wil je op de wachtlijst? Vul het contactformulier in.
DINSDAG (start 6 september 2022): module A – herenschoenen         
Wil je op de wachtlijst? Vul het contactformulier in.

DONDERDAG (start 8 september 2022): module B – damesschoenen 
Wil je op de wachtlijst? Vul het contactformulier in.
VRIJDAG (start 9 september 2022): module A – herenschoenen
Wil je op de wachtlijst? Vul het contactformulier in.

> Kosten
De cursus AMBACHTELIJK SCHOENMAKEN kost €2.995,-, per module (per jaar). De cursus is CRKBO-erkend en BTW-vrij.


Je schrijft je per module in en hoeft je dus niet voor 3 jaar vast te leggen.
Bestaande cursisten hebben voorrang bij inschrijving voor een vervolgmodule.

> Bijkomende kosten
Om de cursus te kunnen volgen heb je handgereedschap (€250,00 incl. 21% BTW) en materialen nodig. (ongeveer €60,00 incl. 21% BTW per paar) Je werkt op bestaande leesten die gratis ter beschikking worden gesteld. Wil je je eigen leesten kopen dan zijn de kosten hiervoor €100,00 incl. 21% BTW per paar.

Is de cursus AMBACHTLIJK SCHOENMAKEN iets voor jou?

Meld je aan via het contactformulier op deze website of klik op de button. Je ontvangt een mail en wordt uitgenodigd voor een gesprek waarin je een kijkje kunt nemen in de studio en kennismaakt met meesterschoenmaker en docent René van den Berg. Gezamenlijk bespreken we de mogelijkheden en voorwaarden, zodat je met volle overtuiging kunt zeggen: “Ambachtelijk schoenmaken is mijn cursus!”

Heb je nog vragen? Stuur dan een mail naar: welkom[at]renevandenbergacademy.nl

"Bij de lessen Ambachtelijk Schoenmaken heb ik me vaak verbaasd over het eindeloze geduld waarmee René zelfs de meest eenvoudige handelingen keer op keer voordoet. En steeds opnieuw met hetzelfde enthousiasme over de patronen, het proces, of de werking van de machines. Volgens mij heeft hij net zoveel lol in het delen van zijn kennis, als in het maken van zijn ontwerpen."
Bärbel

Meer op social media: