Ambachtelijk schoenmaken

AMBACHTELIJK SCHOENMAKEN - 3 jaar

Heb je de ambitie om professioneel maatschoenmaker te worden? Wil je schoenen ontwerpen en zoek je verdieping? Of houd je van het ambacht en wil je ‘gewoon’ leren hoe je schoenen maakt? Dan is AMBACHTELIJK SCHOENMAKEN jouw cursus!

AMBACHTELIJK SCHOENMAKEN is een intensieve cursus waarin je alle aspecten van het schoenmaken leert. Je leert alles over het op maat maken van bestaande leesten, patronen maken en het gebruik van verschillende materialen en oefent je skills in het handmatig maken van de verschillende modellen en maakwijzen van schoenen.

Covid-19
Ondanks dat er geen door Covid-19 beperkende maatregelen meer zijn beschikt de studio waar de lessen worden gegeven over 6 veilige individuele werkplekken. Per cursusjaar zijn er 33 lesdagen die om de week afwisselend in de studio en thuis worden gevolgd. Om thuiswerken mogelijk te maken is er lesmateriaal in boekvorm ontwikkeld waarin alle handelingen volgens een duidelijk stappenplan worden uitgelegd. Op de lesdagen in de studio wordt er klassikaal lesgegeven en worden alle werkzaamheden uitgevoerd waarbij het gebruik van de machines noodzakelijk is. Op de thuiswerkdagen kunnen met behulp van deze boeken, de werkzaamheden met handgereedschappen thuis worden uitgevoerd. Ter aanvulling op dit lesmateriaal is er exclusief voor cursisten een Instagram account aangemaakt met tutorials. Als er desondanks nog vragen zijn kunnen die via Whatsapp worden gesteld. Je krijgt dus om de week les in een kleine groep van maximaal 6 deelnemers, wat garant staat voor veel persoonlijke aandacht tijdens de lesdagen in de studio.

Programma
Deze cursus duurt 3 jaar en is opgebouwd in modules van 1 jaar. De modules worden aangeboden op maandagen, dinsdagen, donderdagen en vrijdagen. Door het aanwezige lesmateriaal in boekvorm is het mogelijk om individueel aan de opdrachten te werken. In het eerste en het tweede lesjaar worden de volgende modellen aangeboden: 

Derby – Oxford – Ritslaars – Rijglaars – Slingback en Sneaker High Cut met kuipzool.

In het derde jaar worden de volgende modellen aangeboden:

Chelsea – Instaplaars en Runner met EVA opbouwzool.

Ieder lesjaar wordt afgesloten met een certificaat van deelname.

Gedurende 3 jaar maak je minimaal 9 paar verschillende schoenen in de meest voorkomende klassieke modellen. Na het volgen van deze cursus ben je in staat om voor iedereen schoenen te maken.

> Voor wie?
Ervaring is niet vereist, ruimtelijk inzicht is een handige eigenschap.
> Aantal deelnemers
Je krijgt les in een groep met maximaal 6 cursisten.
> Duur
De cursus is opgezet als driejarige cursus en bestaat uit 3 modules.
Per jaar volg je een module die bestaat uit 33 dagen. Dit is een vaste dag per week. (Vakanties worden gepland met respect voor alle regio’s)
De lessen beginnen om 09.00 uur en duren tot 17:00 uur, met een lunchpauze van een half uur.

> Studiebelasting
De cursus is zo opgezet dat je binnen de vaste lesdagen de cursusdoelen kunt halen. De lessen worden om de week afwisselend in de studio en thuis gevolgd. Voor het behalen van de leerdoelen is het noodzakelijk om naast de cursusdag in de studio ook één dag per week thuis aan de opdrachten te werken.

> Dagen (startdata seizoen 2023/2024)
Maandag 4 september 2023.
Wil je op de wachtlijst? Vul het contactformulier in.
Dinsdag 5 september 2023.       
Wil je op de wachtlijst? Vul het contactformulier in.

Donderdag 7 september 2023.
Wil je op de wachtlijst? Vul het contactformulier in.
Vrijdag 8 september 2023.
Wil je op de wachtlijst? Vul het contactformulier in.

> Kosten
De cursus AMBACHTELIJK SCHOENMAKEN kost €2.995,-, per module (per jaar). De cursus is CRKBO-erkend en BTW-vrij.


Je schrijft je per module in en hoeft je dus niet voor 3 jaar vast te leggen.
Bestaande cursisten hebben voorrang bij inschrijving voor een vervolgmodule.

> Bijkomende kosten
Om de cursus te kunnen volgen heb je handgereedschap (€250,00 incl. 21% BTW) en materialen nodig (ongeveer €60,00 incl. 21% BTW per paar). Je werkt op bestaande leesten die gratis ter beschikking worden gesteld. Wil je je eigen leesten kopen dan zijn de kosten hiervoor ongeveer €100,00 incl. 21% BTW per paar. De boeken met het lesmateriaal kosten €25,00 incl. 9% BTW per stuk.

Is de cursus AMBACHTLIJK SCHOENMAKEN iets voor jou?

Meld je aan via het contactformulier op deze website of klik op de button. Je ontvangt een mail en wordt uitgenodigd voor een gesprek waarin je een kijkje kunt nemen in de studio en kennismaakt met meesterschoenmaker en docent René van den Berg. Gezamenlijk bespreken we de mogelijkheden en voorwaarden, zodat je met volle overtuiging kunt zeggen: “Ambachtelijk schoenmaken is mijn cursus!”

Heb je nog vragen? Stuur dan een mail naar: welkom[at]renevandenbergacademy.nl

"Bij de lessen Ambachtelijk Schoenmaken heb ik me vaak verbaasd over het eindeloze geduld waarmee René zelfs de meest eenvoudige handelingen keer op keer voordoet. En steeds opnieuw met hetzelfde enthousiasme over de patronen, het proces, of de werking van de machines. Volgens mij heeft hij net zoveel lol in het delen van zijn kennis, als in het maken van zijn ontwerpen."
Bärbel

Meer op social media: