Ambachtelijk schoenmaken

AMBACHTELIJK SCHOENMAKEN - 3 jaar

Heb je de ambitie om professioneel maatschoenmaker te worden? Wil je schoenen ontwerpen en zoek je verdieping? Of houd je van het ambacht en wil je ‘gewoon’ leren hoe je schoenen maakt? Dan is AMBACHTELIJK SCHOENMAKEN jouw cursus!

AMBACHTELIJK SCHOENMAKEN is een intensieve cursus waarin je alle aspecten van het schoenmaken leert. Je leert alles over het op maat maken van bestaande leesten, patronen maken en het gebruik van verschillende materialen en oefent je skills in het handmatig maken van de verschillende modellen en maakwijzen van schoenen.

Gedurende 3 jaar maak je minimaal 9 paar verschillende schoenen in de meest voorkomende klassieke basismodellen.

Na het volgen van deze cursus ben je in staat om voor iedereen schoenen te maken.

Seizoen 2024/2025

De modules AMBACHTELIJK SCHOENMAKEN worden aangeboden op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

Seizoen 2024/2025 start op maandag 9 september.

Vul het contactformulier in als je op de wachtlijst wilt komen. Je ontvangt dan een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek in de studio. Tijdens dit gesprek maak je kennis met de ruimte en kun je al je vragen stellen.

Opbouw van het cursusprogramma

De cursus AMBACHTELIJK SCHOENMAKEN duurt in totaal 3 jaar en is opgebouwd in modules van 1 jaar. Per cursusjaar zijn er 33 lesdagen die om de week afwisselend in de studio en thuis worden gevolgd.

> In de studio en thuis
Op de lesdagen in de studio wordt er klassikaal lesgegeven en worden alle werkzaamheden uitgevoerd waarbij het gebruik van de machines noodzakelijk is. Je krijgt om de week les in een kleine groep van maximaal 6 deelnemers, wat garant staat voor veel persoonlijke aandacht tijdens de lesdagen in de studio.

Thuis ga je aan het werk met verschillende lesboeken waarin alle handelingen volgens een duidelijk stappenplan worden uitgelegd. Op de thuiswerkdagen kun je met behulp van deze boeken de werkzaamheden met handgereedschappen thuis uitvoeren. 

Als aanvulling op het lesmateriaal is er exclusief voor cursisten een Instagram-account aangemaakt met tutorials. Eventuele vragen kunnen altijd via Whatsapp worden gesteld.

> Gedegen basis met veel ruimte voor eigen creativiteit
De meest voorkomende klassieke basismodellen zijn het uitgangspunt voor de schoenen die jij gaat maken. 

In het eerste en het tweede lesjaar werk je bijvoorbeeld aan een Derby, Oxford, Ritslaars, Rijglaars, Slingback en Sneaker met kuipzool. In het derde jaar komen daar onder andere de Chelsea, Instaplaars en Runner met EVA opbouwzool bij.

Of je nu pas begint of al meer ervaring hebt, de cursus sluit aan bij jouw mogelijkheden en wensen. Bekijk de diverse mogelijkheden eens bij het studentenwerk.

> Voor wie?
Ervaring is niet vereist, ruimtelijk inzicht is een handige eigenschap.

> Aantal deelnemers
Je krijgt les in een groep met maximaal 6 cursisten. De studio beschikt over 6 individuele werkplekken, voorzien van een in hoogte verstelbare werktafel en een Pfaff 591 zuilstikmachine.

> Duur
De cursus is opgezet als driejarige cursus en bestaat uit 3 modules.
Per jaar volg je een module die bestaat uit 33 dagen. Dit is een vaste dag per week. (Vakanties worden gepland met respect voor alle regio’s.)
De lessen beginnen om 09.00 uur en duren tot 17.00 uur, met een lunchpauze van een half uur.

> Studiebelasting
De cursus is zo opgezet dat je binnen de vaste lesdagen de cursusdoelen kunt halen. De lessen worden om de week afwisselend in de studio en thuis gevolgd. Voor het behalen van de leerdoelen is het noodzakelijk om naast de cursusdag in de studio ook één dag per week thuis aan de opdrachten te werken. 

De cursus is CRKBO-erkend en BTW-vrij. Ieder lesjaar wordt afgesloten met een certificaat van deelname.

> Kosten
De cursus AMBACHTELIJK SCHOENMAKEN kost €3.200,-, per module (per jaar). De cursus is btw-vrij.

Je schrijft je per module in en hoeft je dus niet voor 3 jaar vast te leggen.
Bestaande cursisten hebben voorrang bij inschrijving voor een vervolgmodule.

> Bijkomende kosten
Om de cursus te kunnen volgen heb je handgereedschap (€250,00 incl. 21% btw) en materialen nodig (ongeveer €60,00 incl. 21% btw per paar).
Je werkt met op maat gemaakte leesten. De kosten hiervoor zijn ongeveer €100,00 incl. 21% btw per paar.
De boeken met het lesmateriaal kosten €25,00 incl. 9% btw per stuk.

De benodigde basismaterialen zijn via de Academy te koop. Het overleer en het voeringleer zijn bij diverse leveranciers door het hele land te koop.

"Bij de lessen Ambachtelijk Schoenmaken heb ik me vaak verbaasd over het eindeloze geduld waarmee René zelfs de meest eenvoudige handelingen keer op keer voordoet. En steeds opnieuw met hetzelfde enthousiasme over de patronen, het proces, of de werking van de machines. Volgens mij heeft hij net zoveel lol in het delen van zijn kennis, als in het maken van zijn ontwerpen."
Bärbel
Is de cursus AMBACHTLIJK SCHOENMAKEN iets voor jou?

Meld je aan via het contactformulier op deze website of klik op de onderstaande  button. Je ontvangt een mail waarin je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek waarbij je een kijkje kunt nemen in de studio en kennismaakt met meesterschoenmaker en docent René van den Berg. Gezamenlijk bespreken we de mogelijkheden en voorwaarden, zodat je met volle overtuiging kunt zeggen: “Ambachtelijk schoenmaken is mijn cursus!”

Heb je nog vragen? Stuur een mail naar: welkom[at]renevandenbergacademy.nl

Meer op social media: